Penetrometers

Bodemverdichting meten, grondmonsters nemen of bodemonderzoek doen? Dan is een penetrometer onmisbaar. Het vinden van een geschikte penetrometer of penetrograaf kan best lastig zijn; het zijn specifieke meetinstrumenten die u niet zomaar overal kunt kopen. Gelukkig biedt Visser & Visser de beste penetrometer. Bekijk snel het aanbod penetrometers!

Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Een penetrometer kopen bij Visser & Visser

Als u op zoek bent naar een geschikte penetrometer voor het nemen van een grondmonster of het uitvoeren van een bodemonderzoek, dan bent u bij Visser & Visser aan het juiste adres. Wij hebben niet alleen een penetrometer grond in ons assortiment, ook een penetrograaf, penetrologger of handsondeerapparaat kunt u gemakkelijk via onze website bestellen. 

De verschillende penetrometers van Visser & Visser

Een penetrometer gebruikt u om de penetratieweerstand van de bodem te controleren. Zo kunt u aantonen of bijvoorbeeld voetpaden of verkeerswegen te betreden of te berijden zijn. Ook voor het controleren van kunstmatige verdichtingen, zoals met zand gevulde greppels is een penetrometer een geschikt instrument. Wilt u weten hoe of de groei-omstandigheden voor planten en bomen gunstig zijn? Ook daarvoor kunt u de penetrometer inzetten. Tot slot wordt een penetrometer vaak gebruikt voor bodemonderzoeken zoals profielbeschrijvingen. Bij Visser & Visser heeft u een ruime keuze aan verschillende penetrometers: van analoog tot volledig digitaal.

Zelfschrijvende penetrograaf voor bodemonderzoeken

Met onze zelfschrijvende penetrometer of penetrograaf van Eijkelkamp kunt u de penetratieweerstand van de bodem controleren. Zelfschrijvend houdt in dat de penetrograaf tijdens de metingen de resultaten direct grafisch vastlegt. Dat voorkomt een hoop werk achteraf! Het is dan ook een ideaal instrument voor onder andere aannemers, landbouwkundigen en hoveniers. Deze zelfschrijvende penetrograaf noteert de krachten in een grafiek, laat de verstoorde lagen perfect zien en toont de gecompacteerde of extra verdichte lagen aan. De penetrograaf is makkelijk te bedienen: om te meten hoeft u de sondeerstang met conus slechts één maal in de bodem te drukken. De waterpas zorgt ervoor dat dit verticaal gebeurt. Kracht zetten is niet nodig: de drukkracht is beperkt tot 50 kg. Deze penetrometer is geschikt voor metingen tot een diepte van 80 cm.

De elektronische penetrologger: digitale registratie meetgegevens

De meest geavanceerde penetrometer die u bij Visser & Visser vindt is de elektronische penetrologger met GPS. Deze penetrologger is volledig digitaal en registreert alle gegevens al tijdens de metingen grafisch. De penetrologger is uitgerust met een interne ultrasone sensor voor nauwkeurige dieptemeting. Het enorme meetbereik is maar liefst 10000 kPa. Met de verschillende conussen en sondeerstangen kunt u metingen verrichten tot op een diepte van 80 centimeter. Dankzij GPS wordt bovendien de exacte locatie waar u aan het meten bent, automatisch opgeslagen. De penetrologger heeft ruimte voor de opslag en bewerking van een groot aantal meetgegevens; de gegevens van 1500 sonderingen kunnen zo bewaard worden. Dat scheelt een hoop werk!

Analoge penetrometer / handsondeerapparaat

Bent u op zoek naar een eenvoudiger apparaat, dan is de hand penetrometer van Eijkelkamp, ook wel een analoog handsondeerapparaat genoemd, een prima keuze. Deze analoge penetrometer bestaat uit een meetinstrument, een sondeerstang en een conus. Ook dit handsondeerapparaat is geschikt voor het uitvoeren van algemene bodemonderzoeken, het opsporen van verdichte bodemlagen, controleren van kunstmatig gemaakte verdichtingen of bepaling van terreinbegaanbaarheid. U kunt zelfs onderzoek doen naar de (verwachte) groeiomstandigheden van planten in de bodem. De maximale meetdiepte is 1 meter. Bedienen is eenvoudig: om de verdichting te meten drukt u het handsondeerapparaat onder een rechte hoek in de bodem. Hierbij oefent u met uw hele lichaamsgewicht op beide handgrepen een gelijke druk uit. De weerstand die aan de conus wordt gemeten, leest u af op de drukmeter.

Penetrometer aanschaffen? Vraag advies!

Wilt u een penetrometer kopen? Dan adviseren wij u de productspecificaties en productomschrijvingen van de verschillende penetrometers te bekijken voor een goede vergelijking. Heeft u vragen over de penetrometer of andere bodemmeetapparatuur? Ons deskundige team staat altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Visser & Visser heeft al ruim vijftig jaar ervaring in deze branche. Hoe lastig of complex uw vraag ook is, wij hebben altijd wel een passend antwoord of advies voor u. Neem via onze website eenvoudig en snel contact op met onze specialisten. Zo zorgt u  ervoor dat de door u gewenste penetrometer ook echt de juiste is voor het bodemonderzoek dat u wilt uitvoeren. Dat u bij Visser & Visser aan het goede adres bent als u op zoek bent naar een goede penetrometer, is wel duidelijk!

 


Veelgestelde vragen

Wat meet een penetrometer?

Met een penetrometer of penetrograaf onderzoekt u de penetratieweerstand van de aanwezige bodemlagen. U kunt hiermee bijvoorbeeld de berijdbaarheid en betreedbaarheid van gronden zoals voetpaden of verkeerswegen controleren. Ook voor het controleren van kunstmatige verdichtingen, zoals met zand gevulde greppels is een penetrograaf een geschikt instrument. Daarnaast wordt een penetrograaf vaak gebruikt voor bodemonderzoeken zoals profielbeschrijvingen.

Hoe werkt een penetrometer?

Een penetrometer is eenvoudig te bedienen. Om de verdichting te meten drukt u de penetrometer onder een rechte hoek in de bodem. Hierbij oefent u met uw hele lichaamsgewicht op beide handgrepen een gelijke druk uit. De weerstand die aan de conus wordt gemeten, leest u af op de drukmeter.

Waarom gebruik je een penetrometer bij groeistagnatie?

De wortels van bomen en planten moeten kunnen groeien. Wanneer er sprake is van bodemverdichting, kan er groeistagnatie optreden. Bodemverdichting ontstaat onder andere als de grond veel bereden is of wanneer er zware materialen werden opgeslagen. Bij bodemonderzoek met een penetrometer wordt gemeten hoe dicht de bodem is en of bodemverdichting de oorzaak is van een slechte groei.

 

p1938-doneerring

“kalibratie”